Under våren 2023 genomför Film i Samtidskonsten ett omfattande filmprogram om människan i kris, om psykisk ohälsa och antipsykiatri. Kontrollförlust och sammanbrott – människan som “tryckkokare” – är ett återkommande tema inom många former av drama. Här visar vi filmer som utmanar konventioner kring skildringen av mänsklig sårbarhet och inre konflikter.
En del filmer skildrar konstnärers specifika utsatthet och prekäritet. Andra verk handlar om psykisk ohälsa som förändrad perception. Eller kärlek som ett sätt att förlora kontrollen.
Ett antal filmare tar sig an psykiatrin som institution. I Luke Fowlers filmer presenteras progressiva idéer hos 60-talets antipsykiatrirörelse, som förespråkade en ny människosyn och nya behandlingsformer. Anna Odell belyser maktmissbruk och inskränkthet hos personalen på slutenvårdsavdelningen där hon tidigare vårdats. Hos Lars Lennart Forsberg blir mentalvården en symbol för maktens intolerans och samhällets oförmåga att hantera avvikande beteende och människor utanför normen.
Programmet löper från mars till maj 2023 och visas på biograferna Aspen och Zita samt online på www.filmisamtidskonsten.se
Onsdag 5/4 18.00 Bio Aspen
Lars Lennart Forsberg, Misshandlingen
”Det där är min porsche du kör omkring i!” Den upproriske socialisten Knut måste genomgå en sinnesundersökning efter att ha slagit till en okänd man som han menat har stulit sin rikedom från arbetarklassen. Parallellt med besöken hos psykologen pågår livet, fullt av vänskap, kärlek, komplikationer, vilsenhet och viljan att göra motstånd mot konventioner. Vem är det egentligen som är galen? Lars Lennart Forsbergs debut-långfilm Misshandlingen var banbrytande i sitt sätt att skildra psykisk ohälsa och psykvården, och för den vann han en guldbagge 1969 för årets bästa svenska film.